Nová mateřská škola ve Slaném

Články » Nová mateřská škola ve Slaném

22.9.2014, Jan Chyský

Po zveřejnění našeho volebního programu do komunálních voleb a vyvěšení plakátů na lampy s heslem "Vybudujeme novou mateřskou školu" jsme začali být na FB a diskuzích osočováni, že se jedná pouze o populistické heslo před volbami. S tím samozřejmě nemůžeme souhlasit.

S nedostatkem míst v mateřských školách se rodiče potýkají dlouhodobě. Po roce 1989 zaniklo 5 mateřských škol, v poslední době naopak vznikly školky soukromé a různé komerční hlídání dětí, které jsou však pro rodiče finančně velmi náročné.

Skončí-li po třech letech rodičovský příspěvek a dítě do státní školky nevezmou, dostávají se rodiny do existenčních problémů. Pokud to lze, vozí děti do nejbližších vesnic, v horším případě musí platit až 8 000 Kč za soukromou školku. Efektivitu tohoto počínání si každý při mzdě 13 000 Kč spočítá sám. A to se skutečně děje, rodiče nemají jinou možnost. O problémech samoživitelek v této situaci ani nemluvě.

Nabízejí se tři možnosti, jak situaci řešit

Postavení nové školky

Existují společnosti, které staví školky na zelené louce. Zkusil jsem kontaktovat například společnost Mobile Point Corporation a.s., která staví modulární dřevostavby se zajímavými izolačními vlastnostmi. S majitelem společnosti jsem stavbu školky konzultoval. Nedávno dodělali školku v Bílé u Liberce, kde školka pro 20 dětí vyšla na 3.2 milionu Kč bez DPH. Každých dalších 10 dětí stojí 1.6 milionu Kč bez DPH navíc (to je dané normou, kdy na jedno dítě musí být 4m2). Jídlo se outsourcuje, ve školce je pouze výdejna. Kuchyň, která zvládá bez problémů vařit 50 jídel, by stála navíc 1.1 milionu Kč bez DPH. Životnost školky je 80-100 let. a lze ji za cca 10 procent ceny přestavět na něco jiného (denní stacionář pro seniory apod.). Vše jsem ověřoval přímo i u starosty obce Bílé p.Pospíšila a potvrdil mi vše, co říkal majitel stavební společnosti. Starosta byl velmi vstřícný, exkurze ve školce je možná. Jsou spokojení.

Rekonstrukce domu

Město by koupilo vhodný dům ve městě. Každou chvíli se nějaký prodává. Nedávno byl na prodej zajímavý dům ve Vepřkově ulici vedle Husova domu i se zahradou. Prodával se za 3.5 milionu Kč. Byl jsem na prohlídce a na menší školku by byl ideální. Nákup domu i rekonstrukce by nepřesáhly 10 milionů.

Rozšíření stávající školky

V minulosti byla již rozšířena školka U Divadla. Pokud by šlo další školku rozšířit, byla by to jedna z možností, jak situaci řešit.

Co když klesne porodnost?

Pokud by se vybudovala nová školka a porodnost klesla, dětí bude stále dost. V první řadě o ně přijdou soukromé školky, v další řadě školky z vesnic kolem Slaného. Navíc by neuškodilo, kdyby se současným školkám o pár dětí ulevilo. Pokud by děti skutečně nebyly, školku lze za zlomek investice, jak již bylo uvedeno výše, přestavět na jinou sociální službu.

Školku pokládáme za základní vybavenost města. Srovnáte-li většinu investic, kterým se v našem městě dalo přednost, s existenčními problémy mladých rodin, dospějete k názoru, že se ve většině případů jednalo o zbytečnou rozmařilost. Za předpokladu, že vybudování školky by našlo v zastupitelstvu dostatečnou podporu, správnou variantu postupu by pomohla určit kvalitně zpracovaná analýza. Tu nebude problém vytvořit.

Komentáře

Antispamová ochrana: Je-li dnes středa, co bude zítra?
clověk - 13.6.2017 10:15

no, a nešlo by na školku přestavět třeba parkovací dům ????  Nebo to betonové monstrum vedle ??? 

Odesláno z IP: 37.188.141.137
K. Štěpánková - 13.6.2017 10:15

Dobrý den, z parkovacího domu po vyjmutí technologie zbyde pouze kostra bez podlah, oken atd. Výhodnější jsou návrhy uvedené výše v článku, tato investice by obnášela miliony. Co se týče toho betonového monstra, není bohužel v majetku města, ale společnosti Stavitelství Kladno, s.r.o., takže s tím město nemůže bohužel také nakládat.

Odesláno z IP: 2001:1a48:5:401::2d